RASLAVICE: Obec začala v januári s realizáciou protipovodňových opatrení

30.01.2011 Bardejov

Raslavice 29. januára (TASR) – Topiaci sa sneh v jarnom období a letné prívalové dažde sú v posledných rokoch príčinou záplav, ktoré obyvateľom obce Raslavice spôsobujú pomerne veľké problémy.
Obcou preteká riečka Sekčov a potok Hrabovec, ktoré sa pri väčších povodňových vlnách zvyknú vyliať z koryta. Kritické sú hlavne dve miesta, kde dochádza k zaplaveniu pivníc, dvorov, hospodárskych budov a komunikácií.
Podľa starostu obce Antona Lamanca povodne od roku 1999 spôsobili škodu na majetku obce vo výške zhruba 210.000 eur. Obyvatelia nahlásili škody na svojom majetku za 144.000 eur a za takmer 100.000 eur registrovali škody na majetku štátu.
Starosta uviedol, že týmto udalostiam by sa dalo predísť hlavne úpravou korýt dvoch spomínaných tokov a spevnením brehov. Toky sú však v správe vodohospodárskeho podniku a ten zatiaľ nemal na takéto opatrenia dostatok financií.
Lamanec vidí možnosť v eurofondoch, ale tomu by musela predchádzať dohoda o dlhodobom prenájme, čo sa zatiaľ nepodarilo uskutočniť. Ďalším z účinných opatrení by mohlo byť vybudovanie suchého poldra na potoku Hrabovec nad obcou.
Problémom v obci je však aj stekajúce voda z lesných porastov, preto sa rozhodli realizovať revitalizačný projekt zadržiavania vody v krajine.
\"V januári sme ako jedna z vytypovaných obcí začali realizovať budovanie jednoduchých vodozádržných drevených hrádzok, ktorého cieľom je zbrzdenie stekajúcej vody z okolitých lesných porastov, \" uviedol Lamanec. Práce môžu uskutočniť vďaka dotácii 30.000 eur z rezervy predsedníčky Vlády SR.
Na stavbe hrádzok tatranského typu momentálne pracuje 13 obyvateľov obce, ktorých zamestnali na dohodu a do konca marca by mali postaviť približne 2000 takýchto zábran na viacerých miestach nad obcou.
Podľa koordinátora prác Antona Bednára v teréne je množstvo eróznych rýh, ktorými znečistená voda prudko stečie dole a zaplavuje niektoré lokality v obci. Cieľom je vytvoriť sedimentačné hrádzky, ktoré zachytia íl, lístie, haluzinu a dole bude pretekať čistá voda.
\"Takáto hrádzka by mala vydržať 10-15 rokov s tým, že pokiaľ aj celá zosedimentuje vytvoria sa postupné kaskády a cez ne sa mení kinetická energia vody na potenciálnu, ktorá už potom nie je taká nebezpečná, \" vysvetlil Bednár.
Dodal, že takto by sa malo naraz zadržať v Raslaviciach okolo 7500 kubických metrov vody, čo bude prospešné nie len pre túto lokalitu, ale i pre územia nachádzajúce sa v povodí rieky Sekčov a Torysa.
Podľa Bednára sa tento projekt má realizovať v niekoľkých podhorských oblastiach a celkom by mal zachytiť asi 300.000 kubických metrov vody. Verí, že toto opatrenie sa osvedčí a podarí sa zabrániť prudkému odtoku vody a vzniku veľkých prívalových vĺn.
 

Vyberte región